ljevaci1

Nije lako biti ljevoruko dijete u svijetu punom dešnjaka. Pogledajte kako jedna majka pomaže svojim "ljevacima", a ima bogato iskustvo!

Moj suprug je ljevak, pa nismo bili iznenađeni kad je naše prvorođeno dijete počelo davati znakove da je ljevoruko. Ali kada je kao ljevak rođeno i drugo, pa i treće dijete, zapitala sam se koliki utjecaj tu ima genetika. 

Otprilike 10 posto populacije češće koristi lijevu ruku, ali čak i vodeći znanstvenici kažu da su razlozi za to kompleksni. Genetika može imati utjecaja, ali studije pokazuju da način na koji se ophodimo s djecom može također utjecati na korištenje lijeve ruke. Na primjer, moja djeca su, moguće, utjecala jedno na drugo.Dok djeca već sa 6 ili 9 mjeseci počinju preferirati određenu stranu, normalno je za bebe da koriste obje ruke, podižući bojice s rukom koja im je bliža i slično. Dijete za koje ste mislili da je ljevak, vrlo se lako može ispostaviti kao dešnjak i obrnuto. Tek oko četvrte godine trebali bi zaista obratiti pažnju na ruku kojom dijete češće crta, piše ili drži šalicu.

Kako bi razvili motoričke vještine, dobro je dijete, u toj dobi, podsjetiti na ruku koja mu je dominantna. Vrlo je rijetko da su djeca ambideksteri, pa ako jednako koriste obje ruke, često su im obje strane podjednako motorički loše.

"Postoji puno ljevaka genijalaca." - šali se naš pedijatar. Rado bih mu vjerovala, ponekad kažu da su ljevaci rođeni vođe (mnogi predsjednici bili su ljevaci), ili da imaju smisao za kreativnost (Leonardo da Vinci bio je ljevak) - ali što se tiče svakodnevnih zadataka, to zna biti izazov. Većina stvari u kućanstvu dizajnirana je za dešnjake. Moj muž se sjeća kako je trčao na predavanja na fakultetu da bi zauzeo jedno od samo dva mjesta kod kojih je stol s lijeva.

Većina odraslih će vam reći da su se adaptirali. Ali za dijete, to može biti frustrirajuće. Moj sedmogodišnjak bori se s precrtavanjem, što je često, jer ljevaci moraju gurati olovku po papiru s lijeva na desno, umjesto da je povuku kao dešnjaci. Također teško im je koristiti škare za dešnjake, kao i većinu drugih stvari.

Ako imate ljevaka, važno je stvoriti mu okruženje u kojem su takvi izazovi smanjeni na minimum. Smjestite ga na lijevi rub stola kako se ne bi lupao s laktovima u druge, nakosite mu papir tako da mu donji desni kut pokazuje prema pupku (to smanjuje poziciju "kuke" kojom se obično koriste kako bi vidjeli što pišu). Možda ćete trebati osmisliti slične strategije (i donijeti škare za ljevake) za učiteljicu vašeg dijeteta.

Kad se radi o sportu, stručnjaci preporučaju da djeca eksperimentiraju s opremom, kako bi vidjeli što im najbolje odgovara. Ruka kojom pišeš nije uvijek indikacija tome kako ćeš držati palicu ili udarati loptu.

Bez obzira na izazove, moja djeca su ponosni ljevaci i znam da će, uz malu pomoć, shvatiti kako se snaći u svijetu dešnjaka.

SAVJET: Ljevaci koji uče pisati skloni su "zrcalnom pisanju", pa znaju početi s desne strane papira i pišu svaku riječ i slovo naopako. Stručnjaci kažu da se oko toga ne treba brinuti, iako treba nadgledati hoće li se to nastaviti dok rastu. Pokušajte staviti malu točkicu na papir, kako bi podsjetili dijete gdje započinje rečenicu.Read more: http://www.pjesmicezadjecu.com/mamin-kutak/mali-ljevaci-kako-im-pomoci.html#ixzz6ECmcHwpY