Objavio autor djecjivr u Pon, 02/26/2024 - 12:50

logo

Školski obveznici za prijavu u prvi razred osnovne škole u školskoj godini 2023./2024. na području Splitsko-dalmatinske županije su:

1. djeca rođena od 1. travnja 2017. do 31. ožujka 2018. godine

2. djeca kojima je za školsku godinu 2023./2024. rješenjem odgođen upis u prvi razred osnovne škole

Iznimno u prvi razred osnovne škole mogu se upisati i djeca rođena od 1. travnja 2018. godine do 31. prosinca 2018. za koju roditelji odnosno staratelji žele ostvariti pravo na prijevremeni upis u prvi razred osnovne škole.

Prijava djece dorasle za upis u prvi razred osnovne škole u školskoj godini 2024./2025. provodit će se elektroničkim putem, korištenjem Nacionalnog informacijskog sustava upisa u osnovne škole. U Nacionalnom informacijskom sustavu za upise u osnovne škole prijave za redovan upis u 1. razred otvaraju se 22. veljače 2024. godine.

Roditelji će moći podnijeti prijavu za upis djeteta u 1. razred osnovne škole od 22. veljače do 31. ožujka 2024. godine preko poveznice https://osnovne.e-upisi.hr/ kojoj se može pristupiti korištenjem odgovarajuće vjerodajnice za prijavu u sustav e-Građani. Predaja zahtjeva za djecu s teškoćama moguća je od 1. veljače 2024. godine.

U sustavu će roditeljima biti vidljivi opći podaci o djetetu, te školi na čijoj se listi školskih obveznika dijete nalazi prema mjestu prebivališta, odnosno boravišta.

Odmah po podnošenju prijave roditelji će moći odabrati mogućnosti koje im se nude u dodijeljenoj školi (npr. izborne predmete).

Također, uz prijavu za redovan upis u 1. razred osnovne škole roditelji će moći do 31. ožujka 2024. godine podnijeti i zahtjev za prijevremeni upis u 1. razred osnovne škole kao i za privremeno oslobađanje od upisa u 1. razred osnovne škole.

Privremeno oslobađanje od upisa u prvi razred nije isto što i odgoda upisa za koju se ne podnosi zahtjev. O odgodi upisa odlučuje se nakon utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta.

S obzirom da se u sustav za elektroničke upise u osnovne škole ulazi preko portala e-Građani, roditelji koji nemaju vjerodajnice za ulazak u portal trebaju se javiti školi kojoj pripadaju prema upisnom području koja će prijavu za upis njihovog djeteta izvršiti umjesto njih.

Nakon obavljene prijave, roditelji će biti obaviješteni o terminima testiranja putem predškolskih ustanova ili telefonom u razdoblju od 8. do 12. travnja 2024. godine te nisu obvezni dolaziti u školu. Za sve ostale informacije i termine liječničkih pregleda roditelji će biti pravovremeno obaviješteni.

Stručna služba škole